Fortsätt till huvudinnehåll

Lantmäteri med förhinderMin första kontakt med golfen skedde hösten 1965. Platsen var Motala golfbana belägen vid 32:an. Vi genomgick en kurs i lantmäteri och fick börja sista årskursen vid Praktiska Realskolan en vecka tidigare än kamraterna. Vi fick mäta höjdskillnader, längd o s v och kursledare var en i Motala legendarisk lärare som vanligtvis höll till på läroverket (nuvarande Zederslundsskolan). Till golfbanan hade vi transporterats i hans väl använda Volvo.

Läraren hade problem med ryggen och gick i det närmaste dubbelvikt. Då och då drack han små klunkar ur en Coca-Colaflaska vars innehåll vi blev nyfikna på. En av de mest försigkomna var Kenke Gustafson som smög till sig en klunk när pedagogen vände ryggen till. Jodå, den smaken kände han igen, renat och cola. Vi fnissade åt denna upptäckt för de flesta av oss hade vid något tillfälle druckit grogg. Ingen av oss tänkte närmare på att hans ryggsmärtor tvingade honom till denna okonventionella medicinering.

Efter några minuter passerade två polisbilar efter varandra på vägen. Kenke, lika snabbtänkt då som nu, sa med hög röst: Magistern, det var värst vad många polisbilar som kör på vägen. Pedagogen studsade något inför beskedet men kommenterade inget. Vi inväntade spänt hans nästa drag eftersom transport till stan och skollunchen väntade.

Läraren var inte blyg. Han gick helt sonika ut på vägen stoppade ett par bilar och förklarade att vi var från Praktiska Realskolan och behövde skjuts. Ingen ställde några frågor.

Det fanns inget i golfen som tilltalade mig då. Minns bara ett par gnälliga societetstanter som klagade över att vi inte höll tyst i bakswingen. Nej, på den tiden var det fotboll och pingis som gällde för mig.

Några veckor in på höstterminen fick vi rita in resultatet av våra övningar på stora ark. Vi använde tusch och jag vet inte hur många gånger jag fick börja om för att jag lade handen i det svarta, kletiga. Betyget blev inte högt även om jag hade ordning på nuffrorna. Minns överhuvudtaget inte om någon var förtjust i den övningen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.