Fortsätt till huvudinnehåll

Direktrapport från Kiev
Den brutala misshandeln av den regimkritiska journalisten Tetiana Tjornovil har åter placerat Ukraina på löpsedlarna. När annandagen började övergå i mörker damp följande mejl ner i min mejlkorg. Avsändare är min gamle vän från Luxortiden, BL, som är på tillfälligt besök i Kiev över helgen. BL har tillbringat flera år i Kiev under sitt yrkesliv och är väl förtrogen med landet och dess problem.

Vi har mejlat tidigare och det genomgående intrycket av hans rapporter är en korrupt stat där de ledande politikerna skor sig själva på ett skamlöst sätt.

”Är nu på barrikaderna. Hela stora gatan är avstängd fylld med militärtält. Är en stor organisation för att hålla detta vid liv. Har du läst moden kvinnliga journalisten som blev misshandlad efter artikel om inrikesministeriet. Hon hade videokamera på som spelade in misshandeln. Polisen fick den inte med detsamma, då man ville ha kopior så att inte filmen bara försvann. Hög tilltro till rättvisan!! Det var lugnare att vara redaktör i Boxholm även om vissa " klampare" har hetsigt humör!

Det är mycket att lära när man är här. Dom som är längst ner i stats- o kommunapparaten har inte fått lön på 2 - 3 månader. På min fråga hur fasen klarar dom detta så blir svaret en axelryckning och What's the alternative? Det sägs att missnöjet gror och att det breder ut sig! Dilemmat är väl att Putins pengar aldrig kommer att nå ner till dom längst ner utan dom högst upp behöver mer hela tiden.

Något att fundera över medan vi här hemma i Sverige smälter julmaten i lugn och ro.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.