Fortsätt till huvudinnehåll

Rea på Bro Hof

Hur står det egentligen till med Bro Hof? Flera tecken i skyn pekar på att den svenska golfens flaggskepp har problem. Tidigare i år kom beslutet att 2014 och20 15 års Nordea Masters spelas i Bara, sen lämnade verkställande direktören sitt jobb och nu rear ut klubben ut medlemskapen. I framtiden kommer tre spelrätter per aktie att ingå istället för en. Det kallar jag för en präktig rea. Det är som att knalla in på Pressbyrån och köpa tre kexchoklad till priset av en. Nja, kanske en långsökt parallell men ni förstår vad jag menar.

Bro Hof Slott GC har gjort sig känd landets mest exklusiva klubb med två banor i absolut toppklass men det har inte lossnat på medlemssidan. Under sju år har bara 330 medlemsaktier sålts men så har också prislappen varit ovanlig saftig, 350 000 kr. Därtill kommer sedvanliga årsavgifter. Med ett sådant aktiepris kan det väl knappast finnas många privatpersoner bland köparna, det måste handla om företag.

”Klubbens ekonomi är stabil men vi behöver ett större överskott för kommande underhåll och investeringar. Målsättningen är nu att göra Bro Hof till Stockholms bästa golfklubb och en medlemsklubb för golfälskare. Vi behöver dock bli fler medlemmar för att skapa det underlag som behövs för en stabil ekonomi och för att upprätthålla den höga kvaliteten på banor och anläggning,” säger grundaren Björn Örås till golf.se.

Mångmiljonären Örås uttrycker sig ungefär på samma sätt som min hemmaklubbs ordförande Per Borthen. ”Vi behöver och har plats för fler medlemmar”. Bara med den skillnaden att herrarna spelar i olika finansiella divisioner. Någonting i min journalistreptilhjärna säger att det inte är sista gången nyheter av det här slaget kommer från Bro Hof. Kanske har Örås tagit sig vatten över huvudet?

Med golf är det nu så att glädjen över en välmatad järnnia är lika stor på Flemminge i Boxholm som på Bro Hof. Alla behöver inte äta i en slottsrestaurang.
Samtidigt kommer uppgifter som säger att golf-Sverige håller på att återhämta sig med besked, berättar nättidningen Idrottens Affärer.

En sen och kall vår vände till en fantastisk höst med flera rekordnoteringar. 22 000 personer började spela golf under 2013 och 28 000 personer återvände efter uppehåll.

Den officiella slutsiffran för 2013 blev fantastiska 473 797 aktiva medlemmar, varav 48 759 juniorer. Om inte det är en folkrörelse vet jag inte vad som kan kallas en folkrörelse. 139 klubbar har vuxit och 101 har minskat.

Sett över hela 2000-talet har golfen idag lika många registrerade aktiva medlemmar som år 2000. Framtiden får utvisa om det är ett trendbrott eller ett tillfälligt hack i kurvan. Jag hoppas på det förra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.