Fortsätt till huvudinnehåll

Boxholms kommun ingen vanlig krämare



En intressant diskussion fördes på Boxholms kommunstyrelse möte i veckan, för övrigt avgående kommunalrådet Per-Arne Larssons sista. Frågan var om kommunledningen kan sänka priset på kommunala villatomter för att få fart på försäljningen? Svaret blev nej och alla partier var eniga.

En kort rekapitulation. På Timmerö finns ett ganska stort antal villatomter med utsikt mot Svartån. Efterfrågan har inte varit stor. Endast det kommunala bostadsbolaget har köpt ett par tomter för att uppföra radhus. I höstas damp det ner ett brev från ett ungt par som var villiga att köpa en tomt närmast ån men var inte villiga att betala 645 000 kr innan man hann sätta spaden i jorden. De påpekade att det finns billigare tomter i grannkommunerna.

Att anpassa priset efter utbud och efterfrågan är vanligt i affärslivet men en kommun är ingen vanlig krämare. Lägre pris än 645 000 kr vore en kommunal subvention och något sådant är inte tillåtet enligt kommunallagen. Lagens likställighetsprincip ska gälla vid tomtförsäljning, ingen part får särbehandlas på bekostnad av någon annan. Det är avgående Larssons budskap till Boxholmarna.
Att förbise kommunallagen kan få allvarliga konsekvenser. På 90-talet fick tre bostadsrättsföreningar i Mjölby ekonomiska problem sedan Riksbyggen kalkylerat fel. Kommunstyrelsen i Mjölby gick in och subventionerade föreningarna några år innan Hyresgästföreningen överklagade beslutet till Kammarrätten i Jönköping. 

Domstolen gav den klagande rätt och Mjölby kommun upphörde med subventionerna. Föreningarna gick i konkurs och lägenheterna (Eldslösa, Sya och Västra Harg) hamnade i knät på kommunen eftersom den gått i borgen för föreningarna tio år tidigare.

Kommunfullmäktige beslöt då att införliva lägenheterna i Bostadsbolagets bestånd. Det var många besvikna och förbannade föreningsmedlemmar som gick hem den kvällen efter att ha bevistat mötet. Idag tror jag de flesta köpt loss sina hem från Bostadsbolaget.

Boxholms kommunstyrelse har alltså gjort rätt. Och förresten, är det en mänsklig rättighet att bo i villa vid vatten? De flesta får anpassa sig till den bostadsstandard som plånboken tillåter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom