Fortsätt till huvudinnehåll

Sträck på ryggen Mjölbybor




Mjölbybor! Dags att överge positionen med näsan i backen och sträcka på ryggen. I Fokus kommunranking hamnar Mjölby på en tredje plats i länet efter storstäderna Linköping och Norrköping men före storheter som Motala, Vadstena, Ödeshög och Söderköping. Förbättringen jämfört med 2013 är anmärkningsvärd, 53 placeringar.

Tidskriften Fokus kommunranking, som görs i samarbete med forskare på Handehögskolan i Jönköping, har vuxit i status genom åren och årets resultat är angenäm läsning för Mjölbys kommunledning. Fokus betygsätter inte pittoreska kanaler, medeltida slott, antal kilometer sandstrand eller skärgårdsöar utan variabler som att vara ung, att vara äldre, att ha familj, att arbeta och ett antal andra mer eller mindre svårfångade variabler. Mjölby har bästa placering i segmentet att vara ung.

Hur har denna förändring åstadkommits? Min egen högst amatörmässiga förklaring är att Mjölby tagit rygg på Linköping. Som boende i Mjölby har du tillgång till samma arbetsmarknad som Linköping och residensstadens möjligheter till högre studier.

Mjölbys kommunledning bör öppna plånboken för att kosta på sig en helsidesannons i lämplig tidning tycker jag. Men nämn för all del inte knölen i Viringerondellen.

Motala har avancerat 62 placeringar,  Vadstena har tappat 47 (hoppsan) och Ödeshög 137. Magnus Oscarson lär inte kalla till presskonferens för att föreläsa om Ödeshögs förträfflighet denna gång. Boxholm har tappat 125 placeringar till plats 237 av landets 290 kommuner. Vad säger Birath och Holmbom om det?

Det finns ett genomgående tema i undersökningen: Big is beautiful. Huvudstaden toppar rankingen och följs av ett antal andra större kommuner med Linköping på 12:e plats. Större städer skapar en ekonomisk dynamik som i sin tur skapar förutsättningar för satsningar i kultur, idrottshallar och andra kommunala nyttigheter vilket saknas i Ydre, Bräcke och Strömsund. Urbaniseringen fortsätter med full kraft.

Serietabell för Östergötland. (Fjolårets placering inom parentes).
Linköping 12 (55)
Norrköping 34 (162)
Mjölby 103 (156)
Söderköping 135 (56)
Motala 142 (204)
Finspång 162 (246)
Vadstena 169 (122)
Kinda 198 (83)
Åtvidaberg 210 (163)
Ödeshög 219 (82)
Ydre 236 (60)
Boxholm 237 (108)
Valdemarsvik 268 (198)

Fokus.se har ytterligare läsning om kommunrankingen för den som är intresserad.

Kommentarer

  1. Intressant. Dock bör du tänka på Fokus egen formulering:

    "Bäst att bo 2014 har även genomgått en större förändring sedan förra årets rankning och det går därför inte att dra några direkta slutsatser av en förändring i placering från 2013 för en enskild kommun."

    Förändringen är alltså huvudsakligen inte relevant att titta på, utan vi bör i stället studera innehållet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag notera också Fokus lilla brasklapp. Som kommunalreporter blev jag ofta kritiserad för att vara för negativ, inte minst av politiker av olika färger., men denna gång valde jag att fokusera på det positiva.

      Radera
    2. Utmärkt, fortsätt gärna med det! Det finns väldigt mycket även av den varan.

      Radera
    3. Kommer ni i folkpartiet med någon glad överraskning inför valet.? Har du tagit ställning i kv Rosenkammaren?

      Radera
    4. Beklagar det försenade svaret, kikar bevisligen inte in här tillräckligt ofta... ;)

      Visst har vi saker på gång, både gällande innehåll i politiken och hur vi vill dela med oss av den. Läsning: http://mjolby.blogspot.se/2014/06/folkpartiet-forst-i-mjolby-med-lokala.html (djup artikel i Corren följer inom kort)

      Jag är fortfarande kluven i frågan om tegelhuset – och framför allt är jag riktigt irriterad på den politiska processen som helt ignorerat de utredningar som pekat ut huset som värt att bevara ur kulturhänseende. Jag vill att bygget av första delen av Svartå strand komma igång, men jag vill samtidigt inte radera historien...

      Ett annat tips i närheten är följande: http://tobiasjosefsson.blogspot.se/2014/06/per-olof-ahls-plats-invigs-i-mjolby-25.html

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna