Fortsätt till huvudinnehåll

Golfabstinens och -nostalgi



Mats på övningsbanan i Landskrona för 20 år sedan.M


Vi skriver den 25 mars och golfabstinensen har mig i ett starkt grepp. Hur länge ska man behöva vänta för att slå några bollar under bar himmel?
Jag bläddrar i fotoalbum och hittar ett knippe bilder från våra många somrar i Landskrona som är något av en favoritbana för mig och den nu 32-åriga sonen. 

Det var på övningsbanan han lärde sig spela för 20 år sedan. En riktig nostalgiorgie. I Landskrona har vi spelat åtskilliga rundor, inte bara på sommarsemestern utan också tidig vår och sen höst.

Landskrona är ett golfeldorado med två 18-hålsbanor belägna en drive från sandstranden i Borstahusen. Här bor man antingen i stugbyn eller i husvagn på campingen på promenadavstånd från första tee. Det var också här jag gjorde huvudreportaget till Correns första golfbilaga i april 1988. Jag minns det även av ett annat skäl. Det var premiärrundan med Tommy Armour T-Line, en trotjänare som jag behöll i tretton år.
12:an på Landskrona, en par 3 på 150 meter med utsikt över Öresund är en favorit. Jag tror det var sommaren 1993. Går bollen till vänster riskerar man att träffa betande kor.

Den rundan var minnesvärd av ett annat skäl. När jag lämnade Mjölby de första dagarna i april låg snön halvmeterdjup men när jag och mina spelkompisar Lennart Forsmark från Vadstena och Per Claesson från Mjölby peggade upp på första tee var det vindstilla, solsken och 13 grader varmt. Doften av nyklippt gräs hade en uppiggande effekt på oss.. Så stor skillnad kan 35 mil innebära.

Om man tröttnar på Landskrona finn många alternativ inom en halv timmes bilkörning: Rya och Vasatorp i norr, Svalöv österut och Barsebäck i söder (hoppas jag fick väderstrecken rätt). Jag har spelat samtliga utom Vasatorp, men där såg jag å andra sidan min första proffstävling 1980 med Greg Norman som vinnare. Om man åker norr om Helsingborg finns också niohålsbanan Viken och Mölle. Den senare är mycket vacker där man ser havet i tre riktningar men jag tror inte jag pallar de branta backarna numera.

 Samma yngling 20 år senare. Men den här bilden är tagen på Mjölbys 15:e.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom