Fortsätt till huvudinnehåll

Verkligheten överträffar dikten



Verkligheten överträffar dikten är en klyscha. TV-kanalen americangreed.cnbc.com berättar historier som är nästan ofattbara att ta in.

Tandkirurgen Mastromarino plundrade lik och sålde kroppsdelar till medicinsktekniska företag för 10 miljoner dollar. Bakom fasaden på en till synes normal begravningsbyrå i New York drev han sin makabra verksamhet med hjälp av två ”styckare”. Likplundringen upptäcktes av en slump.

Så här gick han tillväga. Mastromarino var lierad med en begravningsentreprenör som tipsade när en kropp kom in. Även kroppar som var sjuka i cancer eller gulsot styckades på användbara ”reservdelar” vilket gjorde mottagarna sjuka också. Den girige tandkirurgen förfalskade dokument som påstod att offrens anhöriga godkänt organdonationerna. Utredarna besökte anhöriga för att kolla om de skrivit under några dokument men ingen hade godkänt förfarandet. Förfalskningarna var inte särskilt omsorgsfulla och alla namnteckningar var skrivna med en och samma handstil. Bäst var det med kroppar som skulle kremeras för då försvann bevisen.

De makabra inslagen var många. Borttagna ben ersattes med PVC-rör, tomma kroppar fylldes med plastpåsar och allsköns skräp inför begravningen. Styckningen bedrevs under allt annat än hygieniska former. Den åklagare som fick fallet på sitt bord hade aldrig hört talas om något liknande och visste först inte vilket lagrum som skulle tillämpas innan en stor utredning drog igång.

Mastromarino tjänade personligen fyra miljoner dollar på denna motbjudande hantering. En styckare kunde tjäna 300 000 dollar om året. De företag som köpte organen har inte velat medverka i programmen.

Huvudpersonen dömdes till 18-54 år i ett delstatsfängelse för bedrägeri och vad som på svenska kallas brott mot griftefriden. Begravningsentreprenören dömdes till 9-18 år liksom en styckare. Mastromarino var en psykologisk gåta. Bäst i skolan, bäst i skolans fotbollslag och spåddes en lysande karriär som tandkirurg. Till slut tog girigheten överhanden och han försmäktar i ett fängelse. Först 2022 kan han ansöka om villkorlig frigivning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och