Fortsätt till huvudinnehåll

Hon knyter upp svansen på kommunalråden



Låt mig göra klart att jag gillar ishockey; farten, tacklingarna, dragningarna och backskott i krysset från blå. Att höra nyslipade skridskor på nyspolad is kan vara en sensuell upplevelse. Till och med käftandet mellan adrenalinstinna spelare i båsen kan vara underhållande.

Spelet utövas på en begränsad yta och gör sig bra i TV. Det var för övrigt televisionens förtjänst att sporten växte sig stor och tog sig in i de svenska vardagsrummen på 60-talet.

Men elitishockey idag är också stora pengar, orimliga löner till småpojkar, dyrbara arenabyggen, konstiga aktieaffärer, pantsättande av aktier och finansiella rekonstruktioner. När affärerna tar sådana orimliga proportioner som i Leksand blir jag bara trött. Ni som såg Uppdrag Granskning i går kväll förstår vad jag menar.

Hur kan det bli så här? Under min tid som anställd på Luxor för många år sedan gjorde jag många besök på orten och tror att jag har en del av svaret. Ishockeyn är verkligen religion i Leksand och kommunens generösa behandling mot hockeyföreningen är ett resultat av ömsesidiga beroenden. En kommunstyrelseledamot är också ledamot av LIF:s styrelse, en annan driver företag och har affärer med föreningen. Ordet jäv tycks inte bekymra någon kommunpolitiker. Och alla, oavsett partitillhörighet, deltar i dansen kring guldkalven. Ishockeyn spelar samma roll för Leksand som religionen för en småföretagare i Gnosjö.

Det önskvärda målet, LIF:s återkomst till elitserien, tycks dröja om det någonsin blir verklighet.

Sofia Djiobaridis är min nya journalistfavorit. Väl påläst, envis och ihärdig ställer hon kommunchefer och kommunalråd mot väggen. Vi har tidigare i vinter sett henne knyta upp svansen på kommunalråd och kommunchef i Götene kommun och Leksands motsvarigheter, Ulrika Liljeberg och Göran Wigert, klarade sig inte bättre. Ulrika Liljeberg, åklagare i det civila, skyllde på kommunjuristen i fallet med de pantsatta aktierna och kommunchefen tvingades till långa pauser innan han överhuvudtaget kunde svara. De svar han gav var föga övertygande. Jakten på basfastigheten (164 kvm trottoar) och dess bifastighet (campinganläggningen) var komisk.

När kommuner tvingas till gemensamma affärer med föreningar eller företag blir det ofta kommunen som blir sittande med Svarte Petter. Jag har sett det i mindre skala i Ödeshög. Motala, Mjölby och ett par kommuner i Västsverige. Det är i regel de små kommunerna som går på de stora blåsningarna. Men pengarullningen med Leksands skattepengar trotsar all beskrivning.

Jag går in på nätet och kollar vad Dalatidningarna skriver idag. Dala-Demokraten berättar om några år av stridigheter i LIF:s styrelse med direktörsbyten och sportchefsbyten där storsponsorn P-O Ejendahl spelade en ledande roll. Detta har inte framkommit tidigare. När krubban är tom bits hästarna.

Falu-Kuriren har en intervju med Göran Wigert som säger att LIF inte berättade hela sanningen om den dåliga ekonomin 2011 när de kom till kommunen, klagade sin nöd och fick ett bidrag på totalt fem miljoner kr under fem år.

Bloggaren Dan Persson på Idrottens Affärer kallar Leksands förfarande för kommunal dopning.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och