Fortsätt till huvudinnehåll

Blåsuga, jungfrulin och nattviol





I en av dammarna på Mjölby Golfklubbs bana hittades i våras en häckande rörhöna. Den rödlistade svarthakedoppingen är en art som brukar trivas i små, fisklösa dammar och är en möjlig häckfågel i någon av banans dammar.

Det är inte jag som påstår detta utan kommunekologen Gunnar Myrhede. Kommunekologen har på uppdrag av golfklubben gjort en naturvärdesbedömning av golfbanan och den kringliggande terrängen. Naturvärdesbedömningen är en del av den miljöcertifieringsprocess som Mjölby genomgår.

Inga tidigare kända naturvärden finns inom det 50 hektar stora området. Området består till större delen av öppen, gräsbeväxt mark utan höga naturvärden. Det är i områdena mellan hålen som naturvetarnas intresse koncentrerats.

Mitt i området, i anslutning till parkeringen, finns en lite större skogsdunge (tre hektar). I dungen dominerar tall bland träden men här finns också gran och en del lövträd, bland annat flera grova ekar och aspar. Här finns också en hel del död ved och hålträd. Området är kuperat och innehåller berghällar med mager vegetation. Det finns preliminära planer på att anlägga en naturstig med information om banan, naturvärden och skötsel.

Längre österut, mot riksväg 32, är terrängen ännu mera kuperad och har ännu större dominans av tall. Området ges naturvärdesklass 5, potentiella naturvärden med möjlighet att bli höga naturvärden om de får utvecklas.

Längst ner i sydöst och på några ställen i västra kanten av banområdet finns ängsliknandepartier med hävdgynnad flora som blåsuga, svinrot, jungfrulin och nattviol.

Banan har åtta mindre och större dammar. Vattenmiljöer är alltid värdefulla ur naturvärdessynpunkt och ju mer naturliga de tillåts bli, desto viktigare blir de för växter och djur.

Naturvärdesbedömningen är bara en del av miljöcertifieringen. Slutresultatet blir ett detaljerat dokument med uppgifter om bland annat vattenkvalitet, energiförbrukning och antalet timmar på gräsklipparna. En golfens miljöbibel kan vi kalla det.


Detta är GEO

GEO certifiering, golfens nya internationella miljöcertifieringssystem är välkommet – ett enkelt, prisvärt och inspirerade sätt att arbeta med miljöfrågor.
GEO-certifering ger nya möjligheter för alla golfanläggningar att på ett inspirerande och effektivt sätt arbeta med och kommunicera miljöarbetet. Certifieringen talar om att golfanläggningens miljöarbete håller god internationell standard.

GEO-certifiering lanserades på Europatourens tävling BMW PGA Championship i Wentworth den 20 maj 2009. Cirka 60 klubbar i främst Europa har hittills certifierat sig. I Sverige har hittills fem klubbar certifierat sig.
GEO-certifiering kan integreras med nationella golfförbunds miljöprogram och genomförs i två steg, registrering och certifiering. Kriterierna för SGF:s miljödiplom uppfyller kraven för registrering enligt GEO.

PS
I kommunekologens protokoll finns inga noteringar att han hittat bortslagna bollar. Om han gjort det är vi överens om att de är mina?
DS


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och