Ödeshög genomgår
en tillnyktringsfas och bantar sitt årsgamla biogasprojekt väsentligt. I det
nya beslutet handlar det inte längre om att producera biogas för försäljning
till fordon utom att producera för uppvärmning av egna lokaler och försäljning
av el till annan distributör. Till detta krävs inga 30 miljoner kr utan mindre.
I följande länk kan du läsa mer om det nya beslutet.
Jag var skeptisk mot beslutet förra våren och det luftade
jag i ett inlägg på bloggen. Tillåt mig att citera mig själv från 30 april
2012.
” Stopp och belägg.
Cvijeta Stojnic-Karlsson (MP) drar i handbromsen för Ödeshögs biogasprojekt.
För stort, för riskfyllt och ett beslut fattat på för tunt beslutsunderlag. Ska
kommunen låna upp 30 miljoner kronor krävs en ordentlig utredning och noggranna
kalkyler hävdar hon och kommer att yrka återremiss vid nästa
kommunfullmäktigesammanträde.Det ligger en del i hennes argument. 30 miljoner kronor är en stor investering för en liten kommun. Det motsvarar 120 miljoner kronor för Mjölby och 750 miljoner kr för Linköping. Stojnic-Karlsson pekar på ännu en svaghet i projektet, nämligen anknytningen till en enda partner. Vad händer om potatisföretaget Ole Flensted går i putten eller flyttar sin verksamhet till annan ort? Då står kommunen där med sitt reningsverk utan annan råvara än den kommunens invånare själva åstadkommer.
Varför så bråttom, frågar hon också. Svaret är att Flensted har flera samarbetspartners som bankar på dörren. Men affärsförhandlingar under hot ger sällan bra resultat. Alla parter kan gå in i ett avtal med ärliga avsikter men förutsättningarna kan förändras över tid och då står man där med sin tvättade hals.”
Det finns just nu en trend där små kommuner vill satsa på spektakulära projekt med miljöförtecken. Biogas är den nya innedrogen. Gemensamt för dem är att de vill att statliga miljonbidrag ska slopa den affärsmässiga risken. Uteblir statliga bidrag rinner projekten ut i sanden. Jag tror inte att Mjölby Svartådalens Energis planer på att utnyttja kobajs från Hulterstad och Bleckenstad som råvara blir verklighet heller.
Men sak är säker. Ödeshögs energiska kommunalråd Magnus Oscarsson hittar säkert en ny idé som ger underlag för braskande rubriker.
Kommentarer
Skicka en kommentar