Fortsätt till huvudinnehåll

Högre skatt i Mjölby nästa år



Orkar ni med lite kommunalpolitik så här i sommarvärmen? Jag har ställt sex likalydande frågor till kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson (S) och oppositionsrådet Monika Gideskog (M) om aktuella Mjölbyfrågor.

Av svaren framgår att en skattehöjning inför 2014 är högst trolig. Förmodligen stannar den vid 50 öre men Cecilia Vilhelmsson preciserar sig inte. Notera att Monika Gideskog rutinerat passar på den frågan.

De två stora partierna är ense som hur Skänninge bäst ska utvecklas i framtiden men är inte överens om nödvändigheten att utveckla Sjunnings fält i sydöstra stadsdelen som ett framtida bostadsområde. Snart startar arbetet med att ta fram en detaljplan för området och den ska omfatta både bostäder och förskola.

Om Svartå strand lämnas inga svar som inte tidigare är kända för allmänheten.

Det verkar inte finnas förutsättningar för en spännande lokal valrörelse om drygt ett år. Men man kan ju hoppas att någon partiskiljande fråga dyker upp framöver.

Cecilias svar:

Vilken fråga känns mest angelägen för ditt parti att driva till valet 2014?
Viktigaste frågan, det är en svår fråga då allt hänger samman. Kommunen där hjulen snurrar är ju en välkänd gammal slogan, men lite så är det. Att ha ett bra näringslivsklimat, bra kommunikationer, bra barnomsorg och skola, fina rekreationsområden, brett utbud av villatomter och bostäder m.m. Allt detta behövs för att ha en positiv anda i en kommun. Vi har tydligt satsat de senaste 15 åren på att utveckla Mjölby till att bli en attraktiv boende ort, detta arbete måste fortsätta. Dock kommer det att bli en större fokusering på kärnverksamheten, omsorg och skola. Omsorgen står inför stora utmaningar. Verksamheten behöver prioriteras för att kunna mäta de behov som finns och kommer. Vi måste också ge utrymme för utvecklingsfrågor inom området, så vi står väl rustade att möta behov och förväntningar i framtiden. Nästa år tar kommunen över hemsjukvården, en utmaning men också stora möjligheter. Bättre möjligheter till samarbete som gynnar patienten, men även nya utvecklingsmöjligheter för våra anställda. Skolan lägger grunden för våra barns möjligheter att nå sina drömmars mål. Genom tidiga satsningar i skolan ökar vi chansen för barnen att med rätt stöd och stimulans nå målen i skolan och sin fulla potential. Utbildning måste tydligare kopplas till arbetsmarknaden för att bättre matcha in våra unga. Att ungdomar går sysslolösa är ett resursslöseri. Vi ska jobba för att ungdomar är i aktivitet och inte passivitet, och vi ska samverka där så krävs för att nå resultat.
Blir det skattehöjning med 50 öre när ni tar driftbudgeten i höst?

Detta uttalande gjorde vi från de tre majoritetspartierna till fullmäktige i juni, det är en markering av att vi måste se över skattesatsen.

Budget 2014
Mjölby kommun har de senaste 15 åren gjort en fantastisk resa. I slutet av 90-talet hade Mjölby ett vikande invånarantal. Nu ökar folkmängden, kommunen fortsätter att utvecklas och Mjölby har satts på kartan. Det finns en klar strategi med att satsa på pendling, boendemiljöer, rekreation, men också på bra verksamheter inom skola och omsorg. Vi har fått en positiv utveckling i kommunen.

Tyvärr har vi de senaste åren haft en större turbulens ekonomiskt, både på lokal och nationell nivå. Mjölby kommun har sedan införandet av balanskravet klarat detta mål, som handlar om att ha plussiffror på sista raden. Men, vi ser att våra kärnverksamheter står inför stora utmaningar framöver. Nyckeln till frihet går genom möjligheten till en bra skola och utbildning med goda resultat. Vår vision är Världsvan och hemkär och för detta ska vi rusta våra barn och ungdomar. Vi ska också kunna känna en trygghet att när vi behöver hjälp, då ska den finnas där, en bra och kvalitativ omsorg.

För att klara av att parera de stora kasten inom ekonomin de senaste åren har vi tyvärr tvingats till sparkrav. Det är inte längre möjligt.

Under hösten lades ett utredningsuppdrag om att se över förutsättningarna för kommunens ekonomi. ”Hur fördelar vi våra ramar och vilka principer i tilldelning har vi?” Den utredningen är nu klar, men måste kompletteras med bland annat en större omvärldsbevakning och kvalitetsuppföljning. Detta måste kommunstyrelsen göra tillsammans med nämnder och förvaltningar för att hitta den bästa helhetslösningen som också är långsiktig.

Det arbetet kommer fortsätta fram till att kommunfullmäktige sätter slutgiltiga ramar i november. I arbete kommer det att ingå att se över skattesatsen, för att kunna få en långsiktig, stabil ekonomi och inte minst en bra verksamhet.

Vilka konkreta planer har ni för Skänninge nu när pendeltågsstationen har öppnat?
Skänninge kommer nu att äntligen få sin idrottshall, men det finns även många andra planer. Just nu arbetar vi med att ta fram en översiktsplan för Skänninge med rubriken: Ett attraktivt Skänninge att leva och bo i för alla åldrar. De tre kärnfrågorna är: Levande centrum, bevara kulturarvet och värna om brukningsvärd jordbruksmark. Skänninge har sin historia och den ska vi inte glömma bort utan istället fortsätta att bygga vidare på. Vi behöver vidga våra vyer och försöka att samarbeta mer med resten av Östergötland för att locka besökare till vår region. Skänninge är vår ort mitt i grönsakslandet och även detta tema behöver vi utveckla. Dock är det så att vi vill att flera ska bosätta sig i Skänninge och då behöver vi olika alternativ. Ett av de områden vi kommer se över är marken på andra sidan järnvägen (mot Mantorp), kan vi här på lång sikt erbjuda liknande boenden som vi skapat i Mantorp nära pendeln.

Finns det budgetutrymme för att bygga bostäder (villor) på Sjunnings fält när nu Karlslund hastigt och lustigt införlivats i ”stallet”?

Absolut, detta är ett av de områden som vi får mest förfrågningar omkring i Mjölby tätort. Ett fantastiskt område nära till naturen men ändå centralt beläget. På KS nu i augusti kommer vi ta upp om att upprätta en detaljplan för Sjunningsfält, både för småhustomter men även för förskoleverksamhet.

Blir det några bostäder på Svartå Strand? I så fall. När?
Svartåstrand har varit ett framtidsprojekt i många år där kommunen köpt in mark, planerat och arbetat med visioner för området. Det är inte varje dag man är med och stakar ut vägen för en helt ny stadsdel, mycket roligt. Glädjande nog kommer vi allt närmare en byggstart. Bostadsbolaget arbetar tillsammans med HSB på ett projekt för två stycken höghus. Detaljplanen ska vara klar till början av året och i den bästa av världar om allt flyter på skulle en byggstart kunna vara möjlig till nästa höst. Bostadsbolaget tittar på möjligheterna att bygga enligt SABO:s KOMBO hus koncept. http://www.sabo.se/kunskapsomraden/nyproduktion/SABOs%20Kombohus/Sidor/default.aspx

Vad kan ni som politiker göra för att påskynda processen för att avlägsna den missprydande grushögen efter kvarnens rivning?
Arbetet vid gamla kvarnen startade i början av 2012. Den ”grushög” som idag finns kvar har vi fått till oss är tänkt att användas som utfyllnad vid det fortsatta arbetet i området. Om man anser att högen är deponi har man enligt lag 3 år på sig att föra bort massorna. Vi har en kontinuerlig kontakt med fastighetsägaren om området och samtal omkring upprättande av detaljplan.

Och här följer Monikas svar.

1)  Vilken fråga känns mest angelägen för ditt parti att driva till valet 2014?

Vi har inte vårt valmanifest färdigt ännu som Du förstår det kommer bli höstens arbete men givetvis gäller Ordning och reda på Ekonomin, en ekonomi i balans,våra kärnverksamheter ska prioriteras…skolan, äldreomsorgen, fastighetsunderhåll, lokalproducerad mat, stimulera till att företag  vill etablera sig i kommunen. Det var en smakbit…    

2)   Blir det skattehöjning med 50 öre när ni tar driftbudgeten i höst?
Den sittande majoriteten får svara på den frågan.

3)   Vilka konkreta planer har ni för Skänninge nu när pendeltågsstationen har öppnat?

Det har/görs satsningar i Skänninge idag, konkret är att det ska byggas en Idrottshall och det finns tomter att tillgå. Vi ska arbeta med en fördjupad översiktsplan i höst gällande Skänninge. Tiden kommer att visa att Skänninge kommer att utvecklas…

4)   Finns det budgetutrymme för att bygga bostäder (villor) på Sjunnings fält när nu Karlslund hastigt och lustigt införlivats i ”stallet”?

Vi har för tillfället tomter att tillgå så det finns ingen anledning inom den närmsta tiden att ta fram ett nytt bostadsområde till…men i framtiden är jag övertygad om att det kommer att finns vackra hus där.

5)   Blir det några bostäder på Svartå Strand? I så fall. När? (Svara gärna så konkret som möjligt)

Självklart blir det bostäder på Svartå Strand, tyvärr har det tagit tid …men, men den som väntar på något gott…Bostadsbolaget har bollen just nu och vi inväntar en detaljplan..Kan tyvärr inte svara bättre än så här…vi vill samtliga att det ska starta ett byggande så bollen börjar rulla igång. Vi behöver bli fler invånare i Mjölby centralort så bl a. näringslivet blir stimulerat och det blir en rotation med vårt boende, som skedde när Hövitsmannen var färdigbyggt.  

 6)   Vad kan ni som politiker göra för att påskynda processen för att avlägsna den missprydande grushögen efter kvarnens rivning?

Jag hänvisar till KSO, Cecilias svar --
  I våra politikerroller kan vi ju givetvis föra en dialog.
./.
Fotnot: En skattehöjning med 50 öre per beskattningsbar krona betyder att en person som tjänar 300 000 kr får en skattehöjning på 1 500 kr per år.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och