Fortsätt till huvudinnehåll

Vart är vi på väg?



Snart tomt.



På försommaren 1982 flyttade vi till Mjölby och ett radhus på S:t Persgatan. På den tiden minns jag inga tomma butikslokaler längs Kungsvägen. Börjar det inte bli oroväckande mycket tomt längs Mjölbys paradgata?

Inget går upp emot fältstudier som levererar hårdfakta och därför satte jag mig på cykeln och rullade mot stans centrala delar. Här är resultatet:

På Kungsvägen finns fyra tomma lokaler och då har jag inte räknat in den lokal på Stora torget som mattaffären lämnade för en tid sedan. Bratts garn & intim efter som ligger i hörnet Magasinsgatan- Kungsvägen slår igen elfte september.

När vi kommer in i gallerian är resultatet nästan lika beklämmande. Fyra tomma, två på vardera källarplanet och övre planet. Experts konkurs är senaste offret. Jerrys damkonfektion som ligger mittemot Kvarnens huvudingång slår snart igen. Utförsäljning pågår.
Snart tomt.
  
Stommen i Galleria Kvarnen är rikstäckande butikskedjor som JC, Kapp-Ahl, Lindex och Dressman. De senare har t o m byggt ut med en avdelning för verkligt stora herrar. Jag hoppa att ingen höjdare på huvudkontoret får för sig att någon av dessa affärer ska bort för då blir utförsbacken ännu brantare. Det sägs på stan att fastighetsägarens krav på hyrans storlek är orealistisk.

Hur har det blivit så här? Inte har köpkraften försämrats så mycket på 10-20 år hos Mjölbyborna. Snarare tvärtom. Jag tror att närheten till en stor stad som Linköping är förödande på sikt. Tornbys expansion måste indirekt påverka köpenskapen i grannkommunerna. Eller har E-handeln tuggat i sig marknadsandelar i en takt som ingen förutsett?

Samtidigt förtjänar att påpekas att bilden inte är entydig. Coops öppnande av en matvaruaffär är glädjande och på Albacken bygger Cheapy en byggmaterielhandel. Så altanbyggare och köksrenoverare har inom kort tre byggmaterielaffärer att handla i. Men övrig detaljhandel, hur står det till där?

Är det så farligt då, ingen Mjölbybo saknar väl någotav livets nödtorft frågar du. Det är kanske inte där skon klämmer men tomma butikslokaler ger ett intryck av förfall och en tillfällig besökare noterar det direkt.

Kommunens vagt uttalade planer på att göra en gågata av Kungsvägen har inte applåderats av gatans kvarvarande butiksägare som tydligt deklarerat att de vill ha biltrafiken och parkeringsplatserna kvar. Kommunala tjänstemän har tvärtemot sagt att en gågata gynnar handeln och därmed lär väl diskussionen stanna och inget händer.

Vem ska man klandra för denna utveckling? Ja. knappast kommunens ledning för den rår inte på de kommersiella krafterna. Men den optimism och framåtanda som märktes i stan för tio år sedan med byggena av simhall, resecentrum och kvarteret Hövitsmannen har förbytts i en diffus känsla av profillöshet och stagnation.

Rätta mig gärna om jag har fel.

PS
Kungsvägens sträckning från torget till korsningen med Skänningevägen har också fyra bankkontor vilket kanske glädjer någon.
DS

Tomt. Här låg en färgaffär tidigare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom