Fortsätt till huvudinnehåll

Min tes höll men jag missade SD


Ett valresultat ger svaren på alla frågor, funderingar och spekulationer som hör en valrörelse till. I en blogg förra veckan hävdade jag tesen att Socialdemokraterna är starkare lokalt i Mjölby än i riksdagen och att Moderaterna är svagare lokalt än i riksdagen och att det bäddar för ett maktskifte.

Jag fick rätt. Moderaternas lokala resultat är 23,7 procent (ökning med 4,9 procentenheter) mot 30 procent i riksdagen. Socialdemokraterna fick bara 30,9 procent i riksdagen men 39,6 procent i valet till kommunfullmäktige. Moderaterna tar två nya mandat medan Socialdemokraterna tappar ett. Trots detta kan det bli maktskifte i Mjölby. Om man ska tro Radio Östergötland på måndagsmorgonen är det redan klart, men jag avvaktar.

Däremot gjorde jag en gruvlig miss när jag i rapporten från valdebatten sedan hävdade att Sverigedemokraterna inte kandiderade till Mjölby kommunfullmäktige. Det var tre skäl till att jag drog denna förhastade slutsats: SD deltog inte i debatten, jag har inte sett något valmaterial och tidningarna har inte skrivit om dessa personer. Det var först när jag kom till min vallokal igår som jag upptäckte partiets valsedel med tre namn varav Björn Stridbeck och Inga-Britt Simonsson nu tar plats i kommunfullmäktige. 603 Mjölbybor har röstat på SD utan att partiet bedrivit någon valkampanj. Något att fundera över.

Nu är det upp till de etablerade partierna och media att förhålla sig till SD och dess lokala representanter. Dessutom är det inte klart vilket block SPI stöder. Lilian Alexandersson som är förstanamnet på listan har sagt i Corren att den frågan svarar hon på efter valet. Flera osäkra faktorer alltså. Intressanta höstveckor väntar.

I förra veckan dristade jag mig till att tro att drevet mot kommunalrådet Magnus Oscarsson i Ödeshög skulle leda till fler sympatiröster. Och jag tror jag fick rätt på den punkten också. Kristdemokraterna ökade med osannolika 8,4 procentenheter till 30,7 procent (+ 3 mandat ). I Ödeshög har partiet dubbelt så stor andel av valmanskåren som i KD-fästet Jönköping (15,8 procent) några mil söderut.

Det är närmast ett understatement att konstatera att Oscarsson är populärare bland väljarna än sina politikerkolleger. Men vilka ska han regera ihop med?

Kommentarer

  1. Hej Anders!
    Nästan rätt igen Simonsson meddelade för några veckor sedan att hon lämnar Mjölby, och flyttar till Norrköping så de har bara två namn kvar.
    Och vem som regerar ja det får kanske onsdagens räkning utvisa,

    SvaraRadera
  2. Jag erkänner att jag varit dåligt påläst om SD. Har inte riktigt tagit dem på allvar. Tror du verkligen att onsdagsräkningen förändrar resultatet?

    SvaraRadera
  3. Det vet man aldrig, men det var på onsdagen för fyra år sedan som vi förlorade valet, så inget e klart före det.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom