Fortsätt till huvudinnehåll

Gott och blandat från Scandinavian Masters


Det unika med golftävlingar är att ingen annanstans kan du komma stjärnorna så tätt inpå livet och se deras rutiner och utrustning på riktigt nära håll. Om du väljer en tidig tävlingsdag är publiken inte större än du kan följa din favoritspelare under hela rundan med hjälp av lite planering och förutseende.

Jag har sett en del SEO/Scandinavian Masters genom åren. Första gången var 1980 på Vasatorp när en okänd Greg Norman kom från ingenstans och gick på 64 på söndagen. Stjärnor som Nick Faldo, Colin Montgomery, Jesper Parnevik, Seve Ballesteros, Per-Ulrik Johansson, Lee Westwood och John Daly har passerat förbi på Barsebäck, Linköping och Forsgården. Den som imponerade mest var Nick Faldo som under ett par år i början av 90-talet vann såväl British Open som Scandinavian Masters. John Daly skapade rubriker genom att skicka en ny driver i dammen på Forsgården, för övrigt samma tävling där Lee Westwood vann första Europatourtävlingen. Jag tror inte att Daly klarade cutten.

Till kategorin angenäma golfupplevelser var också att följa Annika Sörenstam under en PRO-AM på Bro-Bålsta för några år sedan. Annika var vänlig och tillmötesgående och poserade villigt för såväl amatör- som proffsfotografer. Ett superproffs. Året efter tog hon beslutet att lägga av.

 Greg Norman chippar på Vasatorps första hål SEO 1980. Han avslutade med en 64:a och vann tävlingen.

På den tiden var det självklart att alla stora namn på Europatouren fanns med på Masters men så är inte fallet längre. Arrangörerna har inte hängt med i penningkarusellen för att locka främst de amerikanska stjärnorna. Systemet med ”appearance money” är ett gissel.

Av de banor jag besökt trivs jag bäst på Barsebäck med suveräna publikutrymmen och en fungerande logistik. Lite kittlar det också att man spelat samma bana som proffsen, låt vara i kortare skick. Ett år kombinerade vi ett torsdagsbesök med spel på Landskrona dagen efter. En utmärkt utflykt. Den tråkigaste var Forsgården trots John Dalys utbrott.

På den tiden när SEO arrangerades av Sven Tumba var det också skojigt att ta del av hans våldsamt överdrivna publiksiffror. Alla kände till det men ingen orkade påpeka det.

Jag har inte samma sug efter det pågående Masters på Bro Hof. Den arrangeras en månad för tidigt och jag tänker inte åka dit. Det får bli TV-fåtöljen. Igen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom