Fortsätt till huvudinnehåll

Skulle ni köpa en begagnad rakhyvel av denne man?Skulle ni köpa en begagnad rakhyvel a denne man.?Svensk detaljhandel har genomgått stora förbättringar. Lågpriskedjor som Rusta, ÖoB, Gekås, Biltema och Jula har breddat sortimentet och sänkt priserna. Vi får helt enkelt mer för pengarna än för 20 år sedan.

Det senare omdömet gäller definitivt inte rakhyvlar och –blad. Där gör fabrikanterna allt för att jävlas med konsumenterna. Har i många år använt Gillette Mach 3 till belåtenhet. Rakbladen tog slut och jag köpte fem nya på Netto för 90 spänn. När jag kom hem såg jag att tillverkaren gjort om infästningen på rakbladen så att min gamla, annars fullt fungerande hyvel inte passade. Återstod alltså att köpa en ny rakhyvel.

Vilket visade sig vara enklare sagt än gjort. Uppsökte fyra försäljningsställen, inklusive två apotek, som inte hade den efterfrågade rakhyveln men gärna ville sälja Gillette Fusion Pro Glider (fantasifullare än kennelnamn på hundar) för 139 kr. Om jag inte ville ha engångshyvlar förstås. Det är väl sådant som kallas produktutveckling. För övrigt retar jag mig på att apotekspersonalen är så okunnig och ointresserade av manliga produkter medan de kan hålla långa utläggningar om antirynkkrämer, armband och liknande bluffprodukter. Större profit?

Ni har redan förstått hur det gick. På det fjärde försöket insåg jag att bensinen kunde användas för bättre ändamål så jag köpte fyra Bic-hyvlar för 49:50 kr. De fem oanvända rakbladen får sättas upp som en tillgång i konkursboet.

Varför inte skippa våtrakningen och använda elhyvel, undrar kanske någon.  Jodå, jag äger en elektrisk variant också men resultatet blir inte lika bra. En våtrakning (utan skärsår)är en njutning.

Slut på dagens gnäll. Med rosiga och renrakade kinder går jag ut i solskenet för att möta Mjölbyvardagen. Banrekord ska slås på tillgänglig grön yta.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

Nya tider - nya seder

Jag skriver som kvällstidningarna. Bilarna på bilden har inget samband med texten. A llting förändras med åren. Då tänker jag inte på det senaste halvårets förändringar på grund av covid 19 utan mer långsiktiga förändringar i vårt sätt att umgås och att handla. Bortsett från husköp är bilköp bland de största köpen en normalsvensk kan göra. 1960-talets försäljare var klädd i rutig blazer med sprund och slipsknuten var oklanderlig. Hans största bekymmer var att kunden hade orealistiska förväntningar på inbytespriset. Han ställde sig och sparkade lite lätt på däcken och frågade ”vad har du tänkt dig för den här rosthäcken då?” och dasslocket vippade för varje spark. Hans kroppshållning var lätt avslappad och tonläget måttligt entusiastiskt. Om affären underlättades av sparkarna mot däcken vet jag inte men vår hjälte hade starka vrister. Branschen drog till sig ganska udda personligheter och Billiga Berras Bil AB var inte sällan en man med kontoret på fickan och summarisk bokföring