Fortsätt till huvudinnehåll

Det stänker skit på alla politikerFörsta maj är traditionellt arbetarrörelsens festdag. Det spritter i benen när musikkåren drar på med de traditionella marscherna och igår sken solen.  Mjölbys kommunalråd Cecilia Vilhelmsson tror inte att mögelskandalen på Östergården påverkar socialdemokraterna eftersom det inte är en partipolitisk fråga. Må så vara att det inte påverkar fördelningen av rösterna 2014 men vid en skandal av den här storleken stänker det skit på alla politiker. Det är som gamle centerpolitikern Sten-Åke Andersson kommenterar i en insändare idag, det har hänt för mycket konstigheter i Stadshuset på kort tid.

Arbetsveckan börjar inte bra. Artex, numera i Spångsholm, varslar 24 anställda av 46. Varslet är strukturellt betingat och produktion ska flyttas till Lettland. Delägaren Björn Samenius tror dock att inom några år kan antalet sömmerskor vara upp i 46 igen. Det tror jag inte ett dugg på, snarare kommer antalet sömmerskor att minska. Samenius har strött företagsekonomiska floskler omkring sig sedan han tog över Artex för knappt tio år sedan. Det var 60 år sedan svensk textilindustri hade framtiden för sig. Lettland, förresten? 95 procent av världens textilindustri finns väl i Asien där lönerna är ännu lägre.

Inte så kul på arbetsmarknaden, men tur att BT/Toyota kör för fullt och kräver övertid av sina medarbetare. Symptomatiskt att det var BT som tog över Artex fastighet på Sörbyområdet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.