Fortsätt till huvudinnehåll

Var finns magin?Mats och jag hamnade i en av Riminis många spelhallar.

 
Har tittat flitigt på Mästarnas mästare och fäst mig vid en sak. Både Dan Corneliusson och Jesper Blomqvist har talat varmt om sina år i Italien. Och då tänker jag inte det fotbollsmässiga utan sättet att leva, maten förstås och mode. Jesper fick ju sina fotbollsmässigt största framgångar i Manchester United med en CL-titel men det är åren i Milano som gjort avtryck. Jag som bara tillbringat en semestervecka i Rimini har inte riktigt greppat vad som är så speciellt med Italien.

För inte så länge sedan läste jag om VM 1958, ett sällsynt lyckat VM för svensk del med ett silver. Laget dominerades av Italienproffs som Gren, Liedholm, Julle, Hamrin och Skoglund. Men allt var inte den idyll som sportjournalisterna ville ge sken av. Italienproffsen satt för sig själva och pratade italienska vid matbordet vilket skapade avund och misstänksamhet bland övriga spelare. Hamrin och Liedholm blev ju italienare på riktigt efter avslutade karriärer.

Min erfarenhet av Italien inskränker sig till en vecka i Rimini för drygt 20 år sedan. Jag minns att vattnet var kallt i början av juni, att minigolfen var svindyr i Riccione och att vi gjorde en utflykt till San Marino där vi köpte mandellikör och illegalt tillverkade kassettband samt att Mats och jag spelade fotboll med en italiensk grabb på stranden. Sverige vann. Men någon magi som placerar Italien före andra sydeuropeiska länder hittade jag inte.

Att jag under några år på 70-talet var ägare till en Fiat 128 kan väl inte räknas som någon merit i det här sammanhanget.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.