Fortsätt till huvudinnehåll

Gestrin vs. OrreniusEn blott 21-årig man häktades misstänkt för mord i Boxholm i helgen. Mord på små orter upprör alltid men i Boxholm borde vara vant vid den typen av uppståndelse. Polismorden i Malexander 1999 går utöver det mesta.
'
21-åringen företräds av Hans Orrenius, en advokat med decenniers erfarenhet av att försvara brottslingar i västra Östergötland och väl skickad att företräda sin unge klients intressen. Det märks på hans sätt att svara på reportrarnas frågor. På andra sidan lokalen sitter kammaråklagaren Helene Gestrin, en energisk jurist på väg uppåt i karriären. Hon var under 1990-talet anställd som biträdande jurist på bröderna Orrenius advokatkontor i Motala och tågpendlade dagligen mellan Mjölby och Motala. Den juridiska världen i våra trakter är ganska liten och man kan säga att Helene Gestrin fått en del av sin utbildning av dagens motståndare.

Så här tidigt i utredningen går det inte att ha någon åsikt om utgången av detta mål men en häktning på sannolika skäl så pass tidigt i utredningen innebär troligen en fällande dom. Det har statistiken och Leif G W Persson lärt mig.

Aftonbladet har uppgifter om ett styckmord. Huvudet ska ha varit avskilt från kroppen när polisen kompå plats. Förmodligen är tidningens uppgifter korrekta för kvällspressen ligger alltid ett steg före morgonpressen. Orsaken är att kvällstidningarna betalar rundliga tipspengar och någon i polishuset får en kassaförstärkning lagom till pingst. När förundersökningen är klar och åtalet väckt vet vi svaret.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.