Fortsätt till huvudinnehåll

GolfstrategierPresentation överflödig

 

Golftävlingar är unika då du kan komma världsstjärnorna riktigt nära. Med min lätt nördiga inställning till spelet tycker jag det är fascinerande. Den möjligheten saknas vid fotbolls- och hockeymatcher. En golftävling av det stora formatet är jämförbar med fotbolls- och hockeylandskamper och lika underhållande. Jag tänker på matcher som jag sett live som Sovjetunionen-Tjeckoslovakien på Hovet 1969 eller Sverige-Frankrike på Råsunda samma år då Ove Kindvall gjorde två mål

Två tävlingar har etsat sig fast i mitt minne. Greg Normans makalösa spurt på Vasatorp 1980 när han gick på 64 och inledde med en birdie på första hålet, en par femma. Den andra var när Nick Faldo vann Scandinavian Masters på Barsebäck drygt tio år senare. Faldo dominerade världsgolfen några år i början av 90-talet och vann också British Open samma år. Han var magnifik när han med långa kliv krossade fairways på jakt efter birdies och eagles. Vi var rätt många som detaljstuderade hans 45 min långa uppvärmning. Jag och familjen kombinerade besöket på Barsebäck med vistelse i Borstahusen i Landskrona och spel på dess förträffliga banor.
· 
   Lotta Neumann och Laura Davies uppvisningsspelade i Finspång en minnesvärd sommardag för cirka 15 år sedan tillsammans med en storvuxen nya zeeländsk kvinna vars namn jag glömt. Tyvärr överraskades vi av ett av sommarens värsta regnväder och tvingades bryta efter nio hål. Lotta – elegant som vanligt – imponerade med bra spel. Laura Davies underhöll med långa och sneda slag.

Med åren har min förtjusning över proffstävlingar mattats. Över parkeringsplatser så stora att man inte kan vara säker på att hitta bilen, timslånga köer till äckliga bajamajor eller ljumma hamburgare, så jag har utvecklat en annan taktik. Besök tävlingen på torsdagen eller i samband med pro-am på onsdagen och du får tillfälle att kolla spelarna i lugn och ro för att sedan avnjuta upplösningen på TV. Senast jag gjorde så var när Annika Sörenstam tävlade för sista gången på hemmabanan Bro-Bålsta (2007) och jag fick tillfälle att ta flera bilder på den största kvinnliga golfaren genom tiderna. Hon var vänlig och tillmötesgående, ett proffs ut i fingerspetsarna.

Om ett par veckor avgörs SCM på Bro Hof men jag känner ingen längtan att först köra 25 mil i bil, parkera på ett avlägset fält för att sedan promenera i lång tid för att nå banan, utan nöjer mig med TV-sändningarna. Det känns som om SCM minskar i betydelse i den stora golfvärlden och lyckas inte ens attrahera de bästa svenska spelarna. David Lingmerth från Tranås kommer till exempel inte.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.