Fortsätt till huvudinnehåll

Ge förslaget en chansTål vår lilla stad stora förändringar? Frågan kommer osökt när Mjölby kommun presenterar en utredning för Kungsvägens framtid. På sikt kan Kungsvägen stängas av för biltrafik mellan korsningarna med Skänningevägen och Magasinsgatan till fromma för cyklister och fotgängare. Den som besökte lördagens loppmarknad kunde få en försmak av hur det kan se ut i framtiden.

Bra eller dåligt? Jag vet inte, men ge förslaget en chans. Köpmännen som berörs kommer säkert att protestera men det gör Mjölbys köpmän alltid, det tycks vara en ryggmärgsreflex. Deras perspektiv höjer sig sällan över den egna kassalådan. För 40 år sedan när riksettan drogs förbi Mjölby klagade stans handlare över uteblivna kunder. Tänk dig hur det skulle se ut idag om E 4ans trafikanter skulle klämma sig igenom Mjölby. Jätteförstoppning. Den lokala trafiken överstiger idag den totala trafikvolym, inklusive genomfartstrafiken, som fanns på den tiden. Så mycket har bilismen utvecklats.

Det finns inga lätta och självklara trafiklösningar i Mjölbys centrala delar med en å och en järnväg som skär av stans östra och västra delar. Om Kungsvägen stängs av måste åtgärder till så att Burensköldsvägen kan ta emot mer trafik. Burensköldsbron är en flaskhals redan idag. Det har talats om ytterligare en rondell i korsningen Burensköldsvägen-Smålandsvägen.

Ska bli intressant att se vilka reaktioner förslaget väcker.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.