Fortsätt till huvudinnehåll

Ovanligt att s-revisorer avgårRevisorernas avgång i Mjölby kommun – vad betyder det? Jag vet inte för jag har inte varit med om det tidigare, inte ens under Motalaskandalen 1995 avgick några revisorer. De fick foten i ett senare skede.

Konsulterar en klasskamrat som varit kommunal revisor (proffs) i många år. Han menar att det är den konsekvensen som revisorerna har att göra när de inte vinner gehör hos uppdragsgivaren för sin kritik.

I systemet finns en inbyggd motsättning påpekar en erfaren politiker från annan kommun. Av artighetsskäl, eller vad det nu kan vara, så har revisionen ordförande och majoritet från oppositionen. I kf är det däremot en annan majoritet, därför kan det bli som nu i Mjölby. Det har förekommit på fler ställen att revisionen har avgått när de inte fått gehör för sin vilja att inte ge ansvarsfrihet. Det annorlunda är att sossarna i revisionen också avgår.

Utvecklingen visar under alla omständigheter på en djup och bred spricka mellan två läger av folkvalda. Revisorerna (Håkan Ericson (M) ordförande, Åke Carlson (S) vice ordförande, Lena Hallberg (S), Ove Blomberg (FP) och Matz Bohlin ©) är inga kändisar i kommunala sammanhang utom i viss mån Åke Carlsson som suttit i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i flera år. Sonja Hallberg är f d ombudsman på ABF. Blomberg och Bohlin känner jag inte igen alls. Ingen av dem lär vara populär i respektive parti.

Kommunfullmäktige tog alltså inte revisorernas kritiska skrivning i tillräckligt beaktande. Kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges ledamöter kan alltså själva bestämma vilken betyg man vill sätta. Ingen annan grupp i landet har den möjligheten.

Bakom kommunfullmäktiges beslut anar jag dess ordförande Jörgen Oskarssons förfarna hand. Han har i vanlig ordning förberett sig noga och läst kommunallagen fram och baklänges och inte lämnat några blottor. Jörgen spelar fortfarande en ledande roll i Mjölbys kommunalpolitik trots att det är sju år sedan han avgick som kommunstyrelsens ordförande.

Troligen spelar revisorernas avhopp ingen praktisk roll. Fyllnadsval görs och beslutsmaskineriet rullar på som vanligt. Om ett år är det glömt.

Gick in på kommunens hemsida igår eftermiddag men hittade ingen text om revisorerna. Husbondens röst i Stadshuset håller tyst om väsentligheterna. Vilken tur att dagstidningar finns.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.