Fortsätt till huvudinnehåll

Var det Fifolkavägen?

Min gode vän och f d kollega Sven Fransson har mejlat mig följande berättelse. Den bistra verkligheten i Sverige 2012. Läs och begrunda.

”Ja så blev det en notis i dagens Corren om det uppbrutna kassaskåpet.

"Patrullen påträffade kassaskåpet i helgen, men kunde först forsla bort det under måndagen."

Läser jag i dagens blad (onsdagen).

Polisen måste haft en himla tur som plötsligt påträffade ett uppbrutet kassaskåp på en fotbollsplan vid Vifolkavallen.

Här är verkligheten om polisens arbete.

Jag ringde 114 14 på söndag e.m. Hamnade hos en manlig polis i Halland. Han förklarade att han inte visste ett dugg om Mjölby men var mycket trevlig och tog noga reda på var jag hittat det uppbrutna skåpet.

Vifolkavallsvägen i Mjölby, finns på GPS, kör sedan förbi ett svart nybygge på höger sida och därefter en reklamskylt med texten Cla Bris. Strax efter reklamskylten finns en grusplan för fotbollsträning, även den på höger sida. Kör in där och skåpet står utmed den högra långsidan inte så långt från hörnflaggan.

- Jättebra, kan jag ta ditt telefonnummer om de vill kontakta dig, svarade Hallandspolien och jag gav honom hemnumret.

Efter ett par timmar ringer en kvinnlig polis från Linköping.

- Var det du som hittat ett uppbrutet kassaskåp i Mjölby. Kan du beskriva var det finns, är det i skogen eller?

Hallandspolisen hade inte uppgett en enda ledtråd var de kunde hitta skåpet.

Jag drog samma beskrivning ännu en gång och den kvinnliga polisen förklarade att en patrull skulle ta en koll när de fick tillfälle.

Efter några minuter ringer det igen. En kvinnlig polis i en patrullbil ville veta var jag hittat kassaskåpet. När jag åter upprepade att jag två gånger tidigare hade gjort en noggrann beskrivning och undrade om hon inte fått del av den svarade hon.
-Ja var det Fifolkavägen?

Då frågade jag syrligt hur det var ställt med kommunikationen inom polisen nu för tiden.

-Ja det undrar jag också, svarade poliskvinnan i patrullbilen, förmodligen med glimten i ögat.

För tredje gången gjorde jag samma vägbeskrivning till kassaskåpet.
Då förklarade hon att kollegan i bilen visste var ishallen låg och tackade.
Så till det slutgiltiga resultatet i Corren, efter polisens massiva insatser.

"Patrullen påträffade kassaskåpet i helgen."

Ja det hade väl varit fasen om inte en polis skulle hitta skåpet efter tre vägbeskrivningar och gatuadressen på GPS.

Jag tror Mjölbyborna saknar både Edestedt, Malmsten, Gösta Johansson m fl av de gamla Mjölbypoliserna som kunde både sitt jobb och orten.”

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och