Fortsätt till huvudinnehåll

Verkligheten överträffar dikten


Verkligheten överträffar dikten. Det är min första tanke när jag läser Frank Portnoys bok om tändstickskungen Ivar Kreuger. Hans självmord i Paris 1932 var en världsnyhet. En nutida jämförelse skulle kunna vara att Ingvar Kamprad eller Anders Borg avslöjas som bedragare. Efter Kreugers död beräknades förlusterna till två miljarder kronor vilket översteg Sveriges statsskuld. En statsminister, den frisinnade C G Ekman, tvingades avgå på grund av samröre med Kreuger. När Financial Times rankade världens största finansskandaler genom tiderna hamnade Kalmarsonen på tredje plats.

Kreugers idé på 1920-talet var att med hjälp av amerikanska pengar ge omfattande och förmånliga krediter till europeiska regeringar i utbyte mot ett tändsticksmonopol under flera decennier. Tändstickstillverkningen hade låga vinstmarginaler och det krävdes höga volymer för att marknaden skulle vara lönsam. För att åstadkomma detta var han mycket kreativ genom att utveckla finansiella instrument som används ännu idag.

Kreuger var en psykologisk gåta. Mycket begåvad och utrustad med ett fotografiskt minne. Lysande sällskapsmänniska och eremit samtidigt. Han umgicks med filmstjärnor som Greta Garbo och med politiker som president Hoover. Men han led periodvis av depressioner och vistades långa perioder ensam i Tändstickspalatsets Tysta rum.

Han manipulerade revisorer, affärspartners och politiker och fifflade med balansräkningar genom att utelämna skulderna. Skulder under strecket kallas det på revisorsjargong. Om revisorernas frågor blev för detaljerade eller närgångna vägrade han svara. Hans huvudrevisor i USA drevs till nervsammanbrott sommaren 1929. Vem tog hand om läkarräkningarna? Jo, Kreuger förstås. Samma revisor bjöds på lyxiga resor till Europa flera gånger.

Ingen annan än Kreuger själv kunde överblicka de vidlyftiga affärerna. Hans medarbetare var noga utvalda med strikt definierade arbetsuppgifter. Särskilt om det gällde uppdrag i det finansiella skymningslandet.

Vid läsningen av boken uppkommer en fråga. Var hans uppsåt att bedra redan från början eller tvingades han av omständigheterna ut på det sluttande planet?

Författaren svarar delvis på frågan när han sammanfattar Kreugers liv och gärning. Han förfalskade och skrev osanna redovisningar, missbrukade nya finansiella metoder, manipulerade balansräkningar så att han inte skulle stå i skuld till aktieägare som han ansåg opålitliga. Men han skapade också fullt legitimt en väldig förmögenhet, göt nytt liv i många europeiska länder efter första världskriget och genererade reella vinster åt sina aktieägare. Han delade med sig av stora delar av dessa vinster i form av höga utdelningar.

Om han avstått från det stora lånet till Tyskland 1929 hade hans företagsgrupp tillräcklig substans för att överleva 30-talsdepressionen. Men det räckte inte för Kalmarsonen. Han ville gå till historien som den största finansiären. Han spelade högt och förlorade.

Kuriosa. Ivar Kreugers omfattande korrespondens finns på Landsarkivet i Vadstena. Där har Portnoy tillbringat många timmar. Han tackar Claes Westling och Olle Nordquist i Vadstena för hjälpen.

Författaren är jurist och ekonom och verksam som professor vid universitet i San Diego.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och