Fortsätt till huvudinnehåll

Vindkraft väcker känslor

Att det finns olika åsikter om vindkraftverk är inget ovanligt. Det har vi i Östergötland sett flera exempel på. Inte minst i Ödeshögs kommun där exploatörer vill bygga i Trehörna, söder om tätorten. De offentliga mötena har varit många, orden hårda och en ledande politiker har lämnat sin ordförandepost. Men att vindkraftintressen ställs mot golfbanor är något nytt.

Men det har hänt i Skottland. Ena parten i tvisten är den omdiskuterade miljardären Donald Trump. Den andra är svenska Vattenfall som planerar en vindkraftspark i havet utanför Aberdeen. Det har fått miljardären Donald Trump att stoppa bygget av sin lyxresort i området. Han återupptar det inte förrän beslutet fattats om vindkraftsverket ska byggas, enligt Daily Telegraph.

Donald Trump har investerat 8,5 miljarder kronor i bygget av en ny golfresort i Aberdeen i östra Skottland. Svenska Vattenfall vill nämligen tillsammans med ingenjörsfirman Tecknip och Aberdeen Renewable Energy Group bygga en vindkraftspark i havet utanför Aberdeens kust och har ansökt om detta.

Nu sätter Trumps organisation press på den skotska regeringen genom att säga att man stoppar allt byggande på golfanläggningen till dess att ett beslut har fattats i frågan, enligt brittiska Daily Telegraph.

- Om nordöstra Skottland är seriösa med sin turistsatsning och målet att skapa en golfdestination så kan man inte tillåta kustlinjen att förstöras av en ful industripark, skriver Trumps organisation.

Planen är att banan ska öppnas i sommar och många tror att Trumps utspel bara är ett skrämselskott för att få sin vilja fram. Andra spekulerar i att Trump använder detta som er ursäkt för att kunna skala ner satsningens totala omfattning, med ytterligare en 18-hålsbana, ett femstjärnigt hotell och fastighetsförsäljning.

Det enda stället där du kan se vindkraftverk i anslutning till en golfbana i våra trakter är på Ombergs golfklubb. Om du spelar femman ser du två blygsamma sådana i nordlig riktning. På Östads bana ser ett antal verk avteckna sig söderut om Ombergs fond.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och