Fortsätt till huvudinnehåll

Korv, presentkort och förslagna unga män

Korvbranschen kan verka idyllisk men dess barndom i Motala var fylld av privat entreprenörskap, förslagna ynglingar och snabba klipp. Andra jämförelser med senaste tiders börs- och fastighetsmarknad ej att förglömma.

Jag kan här exklusivt presentera en riktig thriller från slutet av 1950-talet. Platsen för dessa dramatiska händelser var Motalas första korvmoj, belägen i hörnet av Drottninggatan och Storgatan. En försigkommen ung man fick ett presentkort på tio kronor av systerns fästman. Förmodligen för att bli av med den ohängde slyngeln någon timme. Presentkortet tog snabbt slut för bekantskapskretsen på Storgatan utökades snabbt.

Den initiativrike behövde inte fungera länge. Plötsligt satt en ny nolla på presentkortet. Den närsynte korvgubben, som på dagtid var färghandlare, anade inte oråd och 12-åringen fick alltfler kompisar utanför den värld vars centrum utgjorde Storgatan. Ryktet om den affärssinnade 12-åringen spred sig i vida cirklar till Samuelsberg, Mossen, Råssnäs och Gamla stan.

100 kronor räckte till många kokta med papper men en dag tog också denna kollektiva orgie slut. Den försigkomne tog åter fram presentkortet, fuktade pennspetsen och plitade dit ytterligare en nolla. Men tusen kronor var mycket även för en närsynt korv- och färghandlare, glasögonen var på och orgierna fick ett hastigt slut.

Om en polisanmälan följde har jag glömt men brottslingen var ju så ung. Historien fick en snabb spridning i stans norra delar och det var många som fick ett gott skratt på korvgubbens bekostnad.

Hur lång är förresten preskriberingstiden på korvbedrägerier?

Allt nog med tiden flyttades korvkiosken längre upp på Storgatan mellan BP- och Essomackarna. Kiosken blev större, sortimentet utökades liksom öppettiderna. Det unga korvätargänget på Storgatan fick andra intressen och andra mattider på 60-talet, men vurmen för en "stekt med bröd, mycket senap och ketchup, tack" försvann inte.

Fast nu skedde betalningen kontant och den kombinerade korv- och färghandlaren blev med tiden en välbärgad man på sitt dubbeljobb. Han förnyade ständigt sitt glasögoninnehav i alla fall.

Försäljningen gick strålande under sena lördagsnätter. Det var långt från Folkets Park och det behövdes ny näring för att orka med de sista hundra meterna uppför backen till hemmet. Sen återstod bara att förklara för morsan varför kavajslaget hade senapsfläckar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom