Fortsätt till huvudinnehåll

Pensionsbluffen


Fredrik Reinfeldts utspel om högre pensionsålder har varit veckans snackis och retat upp många. Han har presenterat detta som en ovedersäglig sanning men så är inte fallet. Det är inte gymnasieekonomen Jacobsson som påstår detta utan tidskriften Fokus. Sverige behöver inte höja pensionsåldern alls, skriver Fokus. Artikeln har rubriken Bluffen.

Tidningens reporter Claes Lönegård har talat med IMF-ekonomer och Pensionsmyndigheten som ger en annan bild är statsministern. Vi tillhör inte de länder som IMF-ekonomerna anser behöver höja sin pensionsålder.

Sedan pensionsreformen 1994 är pensionens storlek kopplade till den förväntade livslängden. Ju längre vi lever, desto mindre blir månadsutbetalningarna. Och vi lever längre och längre. För att pensionerna inte ska urholkas när befolkningen åldras måste den faktiska pensionsåldern öka med ett par månader per år.

Detta har svensken inte förstått anser Pensionsmyndigheten. Många lever fortfarande i tron att 65 år är den officiella pensionsåldern trots att det inte finns en sådan gräns. I praktiken är den genomsnittliga pensionsåldern 63 år, måhända uppmuntrade av lagom generösa avgångsvederlag från arbetsgivaren.

Internationella valutafonden, IMF, har med hjälp av data från bland andra OECD, ILO, Eurostat och Världsbanken beräknat hur pensionskostnaderna utvecklas i olika länder. Resultatet ser mörkt ut för de flesta stater. Kostnaderna fortsätter att stiga i länder som Norge, Finland Belgien och Holland med över två procentenheter av BNP de kommande två decennierna.

Sverige är ett klart undantag enligt samma rapport. Vi behöver inte höja pensionsåldern för att klara statsfinanserna eller välfärden. Sveriges utgifter kommer att minska fram till 2030 med en procentenhet av BNP, mellan 2030 och 2050 med ytterligare 0,7 procentenheter.

Bara två länder har en bättre prognos över kostnadsutvecklingen. Det är Italien och Danmark.

Fokus hävdar också att Pensionsmyndighetens siffror över inkomstpensionen är grovt underskattade. Varken tjänstepensionen eller eventuellt privat pensionssparande är inräknade. Prognosen bygger på en framtida tillväxt på noll procent. I det långa loppet kommer ökningen av BNP att överstiga inflationen. Denna reala tillväxt bortser Pensionsmyndigheten ifrån i sina uträkningar.

Siffran är bara ett genomsnitt och tar inte hänsyn till hur många år du jobbat eller när du haft dina bästa inkomstår, sådant som i verkligheten bestämmer hur hög din pension blir.

Arne Paulsson på PM säger så här.

”Det är ingen exakt vetenskap, det handlar mer om att ge folk ett riktmärke.”

Man önskar att världsmästaren i finanspolitik, Anders Borg, kunde ha upplyst sin MUF-polare Fredrik om dessa siffror.

Det vore önskvärt om regeringen lade ner lika mycket energi på att minska ungdomsarbetslösheten som att reta upp blivande pensionärer.

Artikeln finns att läsa i sin helhet i nr 6 av Fokus. Går kanske att läsa på nätet också.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Joachim från Motala slår fastighetsvärlden med häpnad

  M otalafödde Joachim Kuylenstierna slår fastighetsvärlden med häpnad och fyller bolagsstyrelserna med kända expolitiker som Carl Bildt, Björn Rosengren, Ulf Adelsohn och Mats Hulth. Politikerna trivs i Joachims sällskap för börskursen i Fastator har ökat med 49 procent i år. Ttidskriften Fokus berättar historien om den drygt 50-årige Kuylenstierna som i tidningen Affärsvärlden kallades för en ”en kontroversiell men skicklig fastighetsinvesterare.” Berättelsen om Kuylenstiernas karriär tar avstamp i det på Gotland mycket uppmärksammade köpet av Gotlands kustartilleriregemente, KA 3. JK betalade 18 miljoner kr och fick stora arealer mark, baracker och byggnader. I affären som genomfördes 2004 ingick också marinens gamla ubåtshamn. Att förvandla det gamla regementet till civil användning krävde en del planering. JK bildade en egen arkitektfirma tillsammans med fyra kolleger, Skälsö arkitekter i Visby. Parallellt drog han igång ett investmentbolag inom fastigheter nämligen Fasta