Fortsätt till huvudinnehåll

När Tumba vurpade i skithögen

Sjöbod nr 5, även kallad Nubbebo av mina vanvördiga svågrar.
Gjorde en nostalgisk utflykt 35 kilometer norrut häromdagen – till Motala och Mörtviken. Här på Motala Södra Båtklubbs ägor byggde min far av en de första sjöbodarna 1954 –sjöbod nr 5 – och den står kvar än idag 54 år senare. Ett gediget hantverk av ”Bror Snickarn” vågar jag påstå trots att jag är part i målet.
I Mörtis tillbringade jag flera somrar med bad och roddturer i viken och ibland seglade jag den modellbåt som min äldre bror byggt i slöjden i Skolgårda. Det hände att min mor och jag sov över i den trånga stugan medan farsan kvartade i båten. Glass och andra mindre viktiga matvaror inhandlades i en affär i Ängdalen.
Området såg något annorlunda ut på den tiden. Betongkajen byggdes på senare år. Vi delade en brygga tillsammans med grannen i nummer 6, Pelle Pettersson även kallad ”Artic-Pelle”.
Förhörde mig lite om sakernas nuvarande tillstånd med en av stugägarna som pysslade på sin tomt. Han berättade att numera hyr båtklubben av Motala kommun, förr var kanalbolaget markägare. Han kunde också berätta att sjöbodarna med strandtomt var eftertraktade och hade kostat 70 000 och 90 000 kronor. Och det är ju långt ifrån den summa farsan fick när han sålde 1985.
Ska avsluta med en anekdot från 1960-talet. Då var Karshults reningsverk ännu inte byggt så stans skit gick orenat ut i Motalaviken. Avloppsledningarna slutade vid ungefär samma plats, kanske 50 meter utanför hamnens fyr. På den tiden hade Sven Tumba ännu inte upptäckt golfen utan for land och rike runt för att uppträda på vattenskidor. En vacker försommarkväll var turen kommen till Motala. Men ingen hade upplyst nationalhjälten om vilket stort skitberg som slickade vattenytan. Ni kan tänka er resultatet. Tumba for med full fart in i den vidriga sörjan av mänskliga exkrementer och begagnade kondomer och vurpade inför en stor publik.
Han lär ha tillbringat flera timmar under hotellduschen och svor på att aldrig återvända till staden med ”de höga popplarna och den låga moralen”. Men det löftet höll han inte. Tumba kom på bättre tankar och uppvisningsspelade på golfbanan på 70- och 80-talet.

Kommentarer

  1. Kalasbra artikel - tidstypisk. Den bör bli ett underlag för Motala Musei- och Hembygdsförening.

    SvaraRadera
  2. Tack Stefan. Vilken whisky är det du föredrar?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom