Fortsätt till huvudinnehåll

Goda råd från VadstenaJag trodde att nyheterna om kommunens planer för Kungsvägen skulle utlösa en våg av protester men reaktionerna har varit fåtaliga och dämpade. Jag gör dock ett nytt försök att kasta ny ved på brasan och riktar blickarna mot Vadstena. I vår grannkommun är Storgatan stängd för privatbilister sedan många år. Ett undantag finns. Storgatans norra del mellan Rödtornet och torget är öppet fram till kl 11. Skälet är att posten ligger på denna gatstump.

Jag bad S-profilen Tommy Palmqvist om ett omdöme. Han är f d kommunalråd och kan allt om Vadstena. Här följer hans text.

”Privatbilar får åka fram till elva. Personligen tycker jag att det har blivit bra. Storgatan är ett stråk som definitivt har vunnit på att vara gågata. Idag finns det ingen som pratar om att ha biltrafik igen.


Posten har tidigare haft önskemål om att flytta ut paketutlämningen till någon mer bilvänlig plats men inte hittat den ännu. Om detta blir verklighet så öppnar det upp för att ha hela Storgatan som gågata.

Det Mjölby kan lära är: Parkering för privatbilister inom rimligt gångavstånd, styra varutransporterna hårdare till särskilda tider, vara noga med att handlarna verkligen är välinformerade och positiva”.

Så långt Vadstena och Tommy Palmqvist. En sak till. En helt bilfri Kungsvägen är inte praktiskt möjlig. Varuleveranser måste utföras och de tre bankerna ska ha kontantpåfyllning i bankomaterna.  På Kungsvägen 56 (Correnhuset) finns en parkeringsplats och ett relativt stort garage i källarvåningen. Ska de bommas igen?

Min avslutande reflektion är denna: kommer förslaget att genomföras eller kommer den att samla damm i någon skrivbordslåda för att i tysthet begravas om några år som flera andra projekt?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp