Fortsätt till huvudinnehåll

"Hur känns det att ha mördat en statsminister"



Jag har under kort tid läst två utomordentliga memoarböcker, Leif G W Perssons Gustavs grabb och Åke Ortmarks Makten och lögnen. Ni som har hunnit upp en bit i åldrarna har ingen svårighet att minnas den senare. Ett av de tre legendariska O:na (Orup och Olivecrona var de andra) som bildade skola när det gällde den svåra grenen att intervjua politiker och andra beslutsfattare i TV. Legendarisk är utfrågningen av statsminister Tage Erlander inför kommunalvalet 1966 där Erlander fick frågan om vilket råd han hade att ge ett ungt, bostadslöst par i Stockholm. ”Ställa sig i bostadskön,”  var Erlanders tama svar. Intervjun anses ha bidragit till socialdemokraternas svaga valresultat i kommunalvalet.

”Hur känns det att ha mördat en statsminister”, frågade justitieminister Herman Kling efteråt. Ortmark återger episoden med viss förtjusning. Regeringsmedlemmarna och andra ledande politiker i den generationen var rädda för det nya mediet, Olof Palme inte inräknad. Bertil Ohlin, folkpartiledaren, ställde krav på att filmas ur en viss vinkel, påhejad av hustrun, vilket inte imponerade på bildproducenten. Boken är fylld av sådana där små exempel på de höga herrarnas rädsla och fåfänga.

Böckerna skiljer sig åt. Medan Leif GW ägnar sig mest åt sin egen person och sin karriär skriver Ortmark om samhälle, televisionen och andra medier, gör porträtt av politiker, näringslivsföreträdare, fackföreningsfolk och andra makthavare. Han är ofta kritisk och aldrig oreserverat beundrande. Lennart Hylands omskrivna TV-intervju med Marcus Wallenberg sågas. Lennart Hyland hade inte de nödvändiga kunskaperna i näringsliv och ekonomi för att stångas med MW och var alltför servil och undfallande. Curt Nicolin, legendarisk Aseachef och ordförande i SAF, var en usel kommunikatör som tappade tråden och drivet när MW gick ur tiden. Finansmannen Gustaf Douglas, som räknades till Ortmarks närmaste vänner, är en suverän ”tillplattare”, andra skulle kalla honom mobbare. Nils Petter Sundgren en odräglig snobb och suverän skribent.

Så där flyter det på med drastiska och färgstarka formuleringar.  Statsrådet Gunnar Lange hade allvarliga alkoholproblem men det var inget som nämndes offentligt på den tiden. Göran Persson kallas orädd, briljant, påläst och skicklig debattör men en kontrollfreak. Trots år av bearbetning ställde aldrig Persson upp för en intervju med Ortmark i TV 8. En intervju med dåvarande finansministern och nykteristen Bosse Ringholm där Ringholm ombads förklara dubbelmoralen och hyckleriet med Absolut Vodkas försäljningsframgångar återges i sin helhet. Absolut Vodka sålde för 4 miljarder kr per år men bidrog indirekt till hustrumisshandel och skrämda barn, påstod Ortmark. Ringholms försvar var att säljer inte vi gör någon annan det, men formulerad med fler ord. Ungefär samma resonemang som knarklangare för. Inget övertygande svar, inte ens för en inbiten sosse.

Ortmark var väl förberedd inför varje intervju och lät inte makthavarna slinka undan med svävande formuleringar eller otillfredsställande förklaringar. Han naglade fast dem tills han fick de svar han ville ha.

TV-legendaren räds inte att skriva om sina egna tvivel och tillkortakommanden. Han umgås av och till med näringslivstopparna på middagar och segelturer utan att riktigt höra till gänget. Som journalist tillhör han ett låglöneyrke och kan inte mäta sig ekonomiskt med de stora grabbarna. Han lider av stamning som tvingar honom till konstiga omformuleringar. Han är exhibitionist som så många TV-kändisar och har ett stort bekräftelsebehov. Han förklarar att han är ateist och republikan. Det senare är knappast vanligt bland näringslivstoppar.

50 år med televisionen i sådana sammanhang ger stoff till mycket material och Ortmark berättar rappt och roligt. Jag hoppas också han får tillfälle att göra fler TV-program trots den höga åldern.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och