Fortsätt till huvudinnehåll

Ovanligt att s-revisorer avgårRevisorernas avgång i Mjölby kommun – vad betyder det? Jag vet inte för jag har inte varit med om det tidigare, inte ens under Motalaskandalen 1995 avgick några revisorer. De fick foten i ett senare skede.

Konsulterar en klasskamrat som varit kommunal revisor (proffs) i många år. Han menar att det är den konsekvensen som revisorerna har att göra när de inte vinner gehör hos uppdragsgivaren för sin kritik.

I systemet finns en inbyggd motsättning påpekar en erfaren politiker från annan kommun. Av artighetsskäl, eller vad det nu kan vara, så har revisionen ordförande och majoritet från oppositionen. I kf är det däremot en annan majoritet, därför kan det bli som nu i Mjölby. Det har förekommit på fler ställen att revisionen har avgått när de inte fått gehör för sin vilja att inte ge ansvarsfrihet. Det annorlunda är att sossarna i revisionen också avgår.

Utvecklingen visar under alla omständigheter på en djup och bred spricka mellan två läger av folkvalda. Revisorerna (Håkan Ericson (M) ordförande, Åke Carlson (S) vice ordförande, Lena Hallberg (S), Ove Blomberg (FP) och Matz Bohlin ©) är inga kändisar i kommunala sammanhang utom i viss mån Åke Carlsson som suttit i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i flera år. Sonja Hallberg är f d ombudsman på ABF. Blomberg och Bohlin känner jag inte igen alls. Ingen av dem lär vara populär i respektive parti.

Kommunfullmäktige tog alltså inte revisorernas kritiska skrivning i tillräckligt beaktande. Kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges ledamöter kan alltså själva bestämma vilken betyg man vill sätta. Ingen annan grupp i landet har den möjligheten.

Bakom kommunfullmäktiges beslut anar jag dess ordförande Jörgen Oskarssons förfarna hand. Han har i vanlig ordning förberett sig noga och läst kommunallagen fram och baklänges och inte lämnat några blottor. Jörgen spelar fortfarande en ledande roll i Mjölbys kommunalpolitik trots att det är sju år sedan han avgick som kommunstyrelsens ordförande.

Troligen spelar revisorernas avhopp ingen praktisk roll. Fyllnadsval görs och beslutsmaskineriet rullar på som vanligt. Om ett år är det glömt.

Gick in på kommunens hemsida igår eftermiddag men hittade ingen text om revisorerna. Husbondens röst i Stadshuset håller tyst om väsentligheterna. Vilken tur att dagstidningar finns.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"

De okända miljardärerna på slätten

Ett smörgåsbord av fotbollsspelare