Fortsätt till huvudinnehåll

Drömmar vid vatten



Då och då uppstår i våra trakter fantasieggande bostadsprojekt ämnade att locka nya, köpstarka invånare till orten. Närhet till vatten är den gemensamma nämnaren. Inte sällan är det kommunen som ligger bakom och som via olika marknadsföringskanaler försöker förmå intressenter att satsa i bygget. Utredningar görs, detaljplaner upprättas, offentliga möten hålls och ibland blir det protester. Tidningarna skriver optimistiska artiklar baserade på ett tunt faktaunderlag. Mer eller mindre seriösa intressenter försöker sno åt sig en bit av kakan utan att ha tillgång till pengar eller andra resurser.

Hästholmens hamn är ett sådant exempel. I februari gick hamnbolaget ut med en förfrågan där man efterlyste dels idéer för hamnmagasinet, dels ville undersöka om någon var beredd att köpa byggnaden. Nu har det varit årsstämma och bolagets styrelse konstaterar att de lämnade anbuden var alldeles för låga och inga glimrande idéer har influtit heller. Tillbaka på ruta ett alltså.

För ett sådant här projekt ska kunna realiseras krävs en stark man, gärna med ett kommunalt förflutet och en svada som en driven fastighetsmäklare. Den rollen spelar f d kommunalrådet Michael Cornell, som numera är styrelseordförande i det kommunägda hamnbolaget. Han har redan levererat ett antal hurtiga floskler i de två artiklar som Corren skrivit i ämnet.

Är jag för negativ, för cynisk? Kanske, men jag har under mina 30 år som kommunalreporter sett alltför många storstilade projekt dö sotdöden och glömmas bort. Vad erbjuds för bostadsmiljö i Hästholmen egentligen? Ja, alla har förstås en bild av sol, sommar och segel och en välfylld småbåtshamn. Men större delen av året plågas byn av en sydvästlig iskall vind. Vad kostar det att bo med sjöutsikt och hur ska livsmedelsförsörjningen klaras på en ort som saknar livsmedelsaffär. Ta bilen till Ödeshög och den enda affär som finns där? Hur ser arbetsmarknaden ut på orten eller är tanken att enbart välbeställda pensionärer ska bo i hamnen?

I Vadstena finns ett annat exempel där siloprojektet i hamnen håller på att falla samman. Diskussioner har förts i snart tio år och inget händer. För närvarande diskuteras också ett bostadsprojekt i Mjölby kallat Svartå strand. Jag blir förvånad om något av de tre kommer att förverkligas. I Boxholm sitter kommunen på ett stort antal villatomter i Timmerö. Ingen rusning efter dem heller. Det är inget fel på visioner och förhoppningar men gärna på en realistisk nivå.

Jag säger som Per Ahlmark sa till uppsagda Volvoarbetare i Olofström: Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och