Fortsätt till huvudinnehåll

Kommunal rea i CarlslundDen 24 april beslöt Mjölby kommunstyrelse att fastställa nya tomtpriser för Carlslunds villaområde i Mjölby. Efter utredning har tekniska kontoret fastställt ett snittpris på 222 000 kr för 900 kvadratmeter. Ett rutinärende bland många andra som knappast vållade några diskussioner.

Annat var det när kommunfullmäktige beslöt att köpa in området från Carl-Erik Ehrenkronas bolag Carlslunds Mark AB i februari för sju miljoner kr. Folkpartister, vänsterpartister, ett fåtal moderater och socialdemokrater protesterade mot majoritetens beslut att köpa in ett 40-tal villatomter i ett läge där inga villatomter efterfrågas. 27 röstade för, tolv mot och fem avstod.

Jag har skrivit om detta tidigare men gör en rekapitulation. Projektet startade 2006 där Ehrenkrona hade planer att på exploatera 50 tomter i fin natur. Projektet gick trögt trots uppbackning i näringslivsvänliga tidningar.
”Det skall inte bli trångt. De största tomterna är upp mot 2 500 kvadratmeter.  Vi bevarar naturens förutsättningar och även vägarna följer naturen, berättar Carl-Erik Ehrenkrona.” (Corren 2006-01-31). Redan på 90-talet hade han upptäckt de fina förutsättningarna för ett högklassigt boende på denna del av gårdens marker.

Men byggboom och högkonjunktur varar inte för evigt och bara nio tomter är bebyggda under dessa år. Ordet kommersiellt fiasko hänger i luften. I detta läge beslutar alltså kommunens styrande att köpa in området, oklart på vilka grunder då det finns gott om villatomter på på Sörbyområdet.
Prisbilden ligger i nivå med övriga kommunala villaområden men lite av en knäckfråga är vad de nuvarande villaägarna tycker om den kommunala rean? De har nämligen fått betala det dubbla för sina tomter.

I vintras påpekade jag att bokslutet för Carlsunds Mark AB såg mycket skört ut, låga intäkter, höga skulder och bristande likviditet. Sedan dess har bokslutet daterat 2012-08 kommit och det ser ännu sämre ut med många röda siffror. Under verksamhetsåret 2011-2012 fanns inga inkomster. Jag bifogar en länk så kan ni studera själva. http://www.121.nu/onetoone/foretag/carlslund-mark-ab

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"

De okända miljardärerna på slätten

Ett smörgåsbord av fotbollsspelare