Fortsätt till huvudinnehåll

GolfstrategierPresentation överflödig

 

Golftävlingar är unika då du kan komma världsstjärnorna riktigt nära. Med min lätt nördiga inställning till spelet tycker jag det är fascinerande. Den möjligheten saknas vid fotbolls- och hockeymatcher. En golftävling av det stora formatet är jämförbar med fotbolls- och hockeylandskamper och lika underhållande. Jag tänker på matcher som jag sett live som Sovjetunionen-Tjeckoslovakien på Hovet 1969 eller Sverige-Frankrike på Råsunda samma år då Ove Kindvall gjorde två mål

Två tävlingar har etsat sig fast i mitt minne. Greg Normans makalösa spurt på Vasatorp 1980 när han gick på 64 och inledde med en birdie på första hålet, en par femma. Den andra var när Nick Faldo vann Scandinavian Masters på Barsebäck drygt tio år senare. Faldo dominerade världsgolfen några år i början av 90-talet och vann också British Open samma år. Han var magnifik när han med långa kliv krossade fairways på jakt efter birdies och eagles. Vi var rätt många som detaljstuderade hans 45 min långa uppvärmning. Jag och familjen kombinerade besöket på Barsebäck med vistelse i Borstahusen i Landskrona och spel på dess förträffliga banor.
· 
   Lotta Neumann och Laura Davies uppvisningsspelade i Finspång en minnesvärd sommardag för cirka 15 år sedan tillsammans med en storvuxen nya zeeländsk kvinna vars namn jag glömt. Tyvärr överraskades vi av ett av sommarens värsta regnväder och tvingades bryta efter nio hål. Lotta – elegant som vanligt – imponerade med bra spel. Laura Davies underhöll med långa och sneda slag.

Med åren har min förtjusning över proffstävlingar mattats. Över parkeringsplatser så stora att man inte kan vara säker på att hitta bilen, timslånga köer till äckliga bajamajor eller ljumma hamburgare, så jag har utvecklat en annan taktik. Besök tävlingen på torsdagen eller i samband med pro-am på onsdagen och du får tillfälle att kolla spelarna i lugn och ro för att sedan avnjuta upplösningen på TV. Senast jag gjorde så var när Annika Sörenstam tävlade för sista gången på hemmabanan Bro-Bålsta (2007) och jag fick tillfälle att ta flera bilder på den största kvinnliga golfaren genom tiderna. Hon var vänlig och tillmötesgående, ett proffs ut i fingerspetsarna.

Om ett par veckor avgörs SCM på Bro Hof men jag känner ingen längtan att först köra 25 mil i bil, parkera på ett avlägset fält för att sedan promenera i lång tid för att nå banan, utan nöjer mig med TV-sändningarna. Det känns som om SCM minskar i betydelse i den stora golfvärlden och lyckas inte ens attrahera de bästa svenska spelarna. David Lingmerth från Tranås kommer till exempel inte.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp