Fortsätt till huvudinnehåll

Vem kan man lita på?Den 23 mars skrev jag en debattartikel i Corren och kritiserade kommunen för att inget händer på Svartå Strand. Det har gått sju år sedan de första planerna på ett centralt och miljövänligt boende presenterades i det som var Mjölbys första industriområde i början av förra seklet. Sedan dess har det varit tyst.

Jag fick inget svar på min artikel men efter någon vecka kunde man läsa på Correns Mjölbysida att kommunens bostadsbolag och HSB Östergötland planerar att bygga två punkthus i kvarteret Rosenkammaren (där Bygglagrets gamla anläggning ligger). Bostadsbolagets vanligtvis så försiktige vd Jan-Ove Hammarberg klämde till och med ur sig byggåret 2014. Ett tips eller ett löfte?

Många år som reporter har lärt mig att inte ta makthavares uppgifter för givna. Jag misstänker att HSB:s intresse för Mjölby inte är särskilt stort. HSB har inte genomfört något större bostadsprojekt i Mjölby sedan bygget av Oljekrukan (111 lägenheter) 1983, det område jag råkar bo i. Så jag kontaktade HSB och kollade dess intresse för Svartå Strand. Fick svar av Bita Almasian som är ansvarig för nyproduktionsverksamheten på HSB.

”Tack för att du hörde av dig med din fråga. Jag heter Bita Almasian och jag ansvarar för nyproduktionsverksamheten på HSB Östergötland.
Som du har noterat så har vi inte gått ut med någon information i medlemstidningen ännu. Anledningen till det är att vi ännu inte har kommit så långt i processen så att vi kan säga något om lägenhetsstorlekar och priser mm. Vi tar tacksamt emot idéer och önskemål om lägenhetsstorlekar och lägenhetsegenskaper mm.
Just nu träffar vi kommunen och har diskussion med dem om hur området ska kunna byggas och när osv. Vi tror att det kan bli fråga om en byggstart kring 2016. Jag förstår att det kan verka som lång tid dit men det är en hel del kvar i planeringsprocessen innan vi har kommit till att kunna sätta spaden i backen.”

Ganska vaga planer alltså. Inget bestämt om antal lägenheter, storlek, utförande eller priser. Det senare är nog så väsentligt för alla spekulanter. Tidigast byggstart 2016 och det är två år senare än Hammarberg påstod. 2016 har tio år förflutit sedan dåvarande kommunalrådet Monika Gideskog och framlidne kommunchefen Henry Jansson berättade om byggplanerna som är betydligt större än två punkthus i kvarteret Rosenkammaren. Jag är inte ens övertygad om att 2016 är ett årtal att lita på.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp